Giethoorn is een dorp in de kop van Overijssel en wordt ook wel Hollands Venetië genoemd. Je kunt hier namelijk prachtig varen door de vele kanalen en grachten. Geliefd bij vele toeristen, maar ook als Nederlander de moeite waard om eens te gaan bekijken. Het stond al langere tijd op mijn lijstje dus, nu ik toevallig toch in de buurt was, heb ik deze kans meteen aangegrepen.
Turfwinning
Even een stukje historie over het ontstaan van Giethoorn en de vele watertjes. Door eeuwenlange turfwinning in het gebied ontstonden plassen en meren en om het turf te vervoeren, groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn.
Heel veel toeristen
Giethoorn heeft net geen 3000 inwoners, maar ontvangt zo’n 800.000 toeristen per jaar. Het grootste deel hiervan bestaat uit Chinese dagjesmensen, die niet altijd lijken te begrijpen dat Giethoorn geen museum, maar een echt dorp is. Inwoners treffen, tot hun grote ergernis, regelmatig Aziaten aan in hun tuin, die vrolijk tussen de frisse was door lopen en foto’s maken van de lunchende bewoners. Het is niet voor niets dat de meeste van de meer dan 176 bruggen privé-eigendom zijn.
Geytenhoorn
Volgens de legende hebben de monniken uit het Franciscanenklooster, dat in Giethoorn-Noord stond, de eerste nederzetting gesticht. Zij vonden veel geitenhoorns die door de stormvloed van 1170 vanuit de Zuiderzee achtergebleven waren. Zij noemden de nederzetting dan ook Geytenhorn, later werd dat Geythorn, en dankzij het dialect is het Giethoorn geworden. De geitenhoorn is nog steeds terug te vinden in het wapen van Giethoorn.
Bootje varen
Je kunt Giethoorn op verschillende manieren verkennen, maar dat dat het beste met een boot gaat, spreekt natuurlijk voor zich. Ik koos voor een rondvaartboot omdat je dan ook wat achtergrondinformatie te horen krijgt, maar je kunt ook zelf een (fluister)bootje huren. Het besturen hiervan is op zich niet moeilijk (aan, uit, vooruit, achteruit), maar veroorzaakt toch nogal eens hilarische taferelen als toeristen de vaarregels of boot niet lijken te begrijpen. In het hoogseizoen kan het nogal druk zijn op het water, wat het manoeuvreren ook niet makkelijker maakt. Onderstaand filmpje laat duidelijk zien wat ik bedoel.
Zoals eerder gezegd koos ik voor een rondvaartboot, in dit geval van de firma Koppers. Van schipper Peter kreeg ik een kleine korting en zo genoot ik voor € 6,75 van een rondvaart van een uur, inclusief een kopje koffie of thee op de boot. Peter vertelde vol enthousiasme allerlei leuke wetenswaardigheden over Giethoorn.
Fanfare
Wist je bijvoorbeeld dat in 1958 de film ‘Fanfare’ opgenomen werd in Giethoorn? Met ruim 2,6 miljoen bioscoopbezoekers is dit, na ‘Turks Fruit’, de succesvolste Nederlandse film aller tijden. Na het uitkomen van deze film nam het toerisme in Giethoorn flink toe. Met de rondvaart kom je langs een aantal filmlocaties, zoals restaurant Smits Paviljoen en Grand Café Fanfare, waar foto’s, posters en attributen herinneren aan de film.
Het Bovenwijde
Behalve in het oude dorp, kom je met de rondvaart ook over Het Bovenwijde (meestal uitgesproken als Bovenwiede), een meer ten Oosten van Giethoorn. Dit meer is ca. 2 kilometer lang en 1 kilometer breed. Uniek is dat het water op de meeste plaatsen slechts 1 meter diep is. Hierdoor is het uitermate geschikt voor recreatie. Behalve zwemmen kun je er o.a. zeilen, surfen, kanoën en natuurlijk met de fluisterboot varen.
Overnachten op je eigen eiland
In het midden ligt een opgespoten eiland met daarop groepsaccommodatie ‘Het Kraggehuis’. Hier kun je met maximaal 56 personen verblijven. Absoluut een aanrader als je eens met een grote groep ergens wilt overnachten. Je hebt het eiland voor jezelf en tevens de beschikking over een aantal bootjes. Ook voor kleinere gezelschappen zijn er in Giethoorn meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden te vinden. Kijk maar eens op Airbnb. Als je je via deze link registreert, krijg je ook nog eens €35,- korting op je eerste boeking! Zo kun je je wel heel voordelig toerist in eigen land voelen. Veel plezier!
Het verhaal over de chinezen klopt niet. Het klopt niet dat het overgrote deel van de dagjesmensen uit chinezen bestaat. Zoals je op de foto,s en het filmpje kunt zien bestaat het grootste gedeelte uit nederlanders, westerlingen en ook andere nationaliteiten. Enkele bewoners, meestal mensen van buiten met grote dure huizen brengen negatieve verhalen in de wereld over chinezen. Hun doel is te zorgen dat er minder toeristen naar Giethoorn komen zodat hun onroerend goed meer waard wordt. Het klopt niet dat de chinezen bij iedereen in de tuin lopen. Trouwens ook met ander nationaliteiten gebeurt wel eens iets. Het verhaal dat ivm overlast de bruggen prive eigendom zijn slaat nergens op . Waarom deze reactie? We worden in Giethoorn constant bestookt met negatieve broodje aap verhalen. De media loopt er als een kip zonder kop achteraan zonder enig goed journalistiek onderzoek te doen en brengt ons mooie dorp constant negatief in beeld. Let wel, we praten over een mooie, schone, milieu vriendelijke (electrisch varen) en zeer rendabele bron van werkgelegenheid, menig stad of zelfs land zal hier voor kiezen.De overlast valt wel mee., het is slechts druk in de maanden juli en augustus.
Beste meneer Koppers,
zoals we ook al telefonisch besproken hebben, vind ik het jammer dat u mijn verhaal als negatief opvat. Als ik Giethoorn niet leuk had gevonden, dan had ik er helemaal geen tijd en energie ingestoken om in mijn eigen tijd hier een artikel over te schrijven. Dat ik schrijf dat het overgrote deel van de toeristen uit Aziaten bestaat, is zowel op cijfers als op mijn eigen ervaring gebaseerd. Dit is in mijn ogen positief, noch negatief, het is slechts een ervaring. Dat Chinezen bij bewoners door de tuin liepen, heb ik ook met eigen ogen gezien. Als dit Nederlanders waren geweest, had ik het ook vermeld (en ze erop aangesproken), maar het waren nou eenmaal Chinezen. U zegt dat op de foto’s geen Chinees te zien is. Dat klopt, want het artikel gaat over Giethoorn en niet over Aziaten. Het leek me dus belangrijker om foto’s van de mooie omgeving te plaatsen dan van elke Aziaat die ik die dag heb gezien.
Ik heb een ontzettend leuke dag gehad, waar de rondvaart met uw firma een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd en wilde dat graag overbrengen in dit artikel. Ik vind het jammer dat u dit niet zo opvat en er een ander gevoel bij heeft. Zoals u ook op de rest van mijn website kunt zien, is negativiteit nooit de insteek van mijn verhalen.
Met vriendelijke groet,
Jesca Versteegh