Proeven, ontdekken en genieten tijdens je citytrip naar Gouda

Een weekendje weg! Dat was veel te lang geleden. En nu vriendlief en ik bijna een jaar samen waren, zag ik een mooie reden om hem met een citytrip te verrassen. Hotel in Gouda geboekt en gaan. We waren beiden nog nooit in deze stad geweest, maar wat is het hier leuk! Veel grachtjes, steegjes en leuke doorkijkjes. Helaas zat het weer niet mee, dus waren we vooral aangewezen op binnenactiviteiten. Gelukkig zijn die er genoeg. Ik geef je een paar leuke tips!
Goudse kaas om afstand te houden

Kamphuisen Siroopwafelfabriek

De stroopwafel kent iedereen wel, maar heb je al eens gehoord van siroopwafels? In Gouda worden ze al ruim 200 jaar gemaakt. Om erachter te komen wat het geheim van dit knapperige koekje is, namen we een kijkje bij de Siroopwafelfabriek van Kamphuisen. Aan de Markt vind je een schattig winkeltje, maar daarachter blijkt zich een heuse productielijn te bevinden!


Eerst krijg je een vermakelijke film over het ontstaan van deze lekkernij te zien, waarna je de geheime doorgang naar de fabriek mag zoeken. Eenmaal daar, mogen we eerst verschillende stukken proeven. Halen we de originele siroopwafel eruit? Dat blijkt nog helemaal niet zo gemakkelijk. Ondertussen ruik je al de heerlijke geur van de wafels die voor je neus gebakken worden. Je hebt uitstekend overzicht over de productielijn en kunt alle stappen goed bekijken. Fascinerend hoeveel koekjes er geproduceerd worden in zo’n relatief kleine ruimte. Je sluit de rondleiding af met een verse en nog warme siroopwafel die recht van de band wordt gepakt.

Gouds Glas

Ik heb een kleine Latte Macchiato verslaving, dus om de zoveel tijd moet ik in die behoefte voorzien. We kwamen terecht op een heel gezellig verwarmd terras. Gouds Glas opende in het voorjaar van 2020 en je kunt er terecht voor lunch, diner of een gezellige borrel. In de keuken worden veel verse, lokale ingrediënten gebruikt, dus, na ons drankje, kon ik me geen betere plek voorstellen om ‘Goudse Kaassoep’ te proberen dan hier. En geloof me, dit soepje is heaven voor elke kaasliefhebber. Er zit Goudse oude en belegen kaas in en het wordt afgetopt met lekkere aardappelkrokantjes. Je krijgt er een paar lekkere stukjes boerenbrood bij om te dippen. Dit, in combinatie met de vriendelijke bediening en het fijne terras, maken het tot een top lunch! Is een soepje iets te weinig voor je? Probeer dan het Trio Gouds Glas, daar zit behalve kaassoep, ook nog een kaaskroket en boerenbrood met belegen kaas bij.

Gouda Cheese Experience

We wilden meer kaas! Je bent tenslotte niet voor niets in Gouda. Dus op naar de Gouda Cheese Experience! Deze heerlijke belevenis opende in juni 2020, dus is nog gloednieuw. Het is één grote interactieve ontdekking waarbij je alles ontdekt, voelt, proeft en ervaart over Goudse kaas. Je beleeft het hele proces van kaas maken, wat begint bij de koe en eindigt bij de export van Goudse kaas over de hele wereld. Je gaat aan de slag met virtueel koeien melken, kazen keren, handjeklap en nog veel meer. Ga vooral ook op de foto in toepasselijke oer-Hollandse kleding. Als je goed opgelet hebt, ga je als volleerd kaasmeester weer naar huis. Maar natuurlijk niet voordat je een aantal lekkere kaasjes zelf geproefd hebt, tijdens de afsluitende proeverij. Dit uitstapje is leuk voor jong en oud, dus ga er ook vooral heen met de kinderen!

Playtoday – de Lego winkel

Dit is een walhalla voor de Lego liefhebber! En sinds de uitzendingen van het programma Lego Masters zijn er dat nog een stuk meer geworden. Bij  Playtoday vind je wel twintig vitrines vol met bouwwerken, een complete blokjesmuur voor als je net op zoek bent naar dat ene steentje en een heuse inspiratiekamer. Ook kun je je eigen minifiguur maken of een en zijn alle sets die Lego momenteel maakt verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ook veel leuke oudere sets, exclusieve sets en Lego merchandise materialen voor de echte fan te koop. Elke bouwer die in Gouda komt, moet hier zeker even langs gaan.

Verblijf

Wij verbleven in Best Western Plus – City Hotel Gouda. Dit hotel ligt vlakbij het historische centrum van Gouda waardoor alle bovenstaande locaties op loopafstand zijn. Onder het hotel bevindt zich een (betaalde) parkeergarage. Onze (executive) kamer was heerlijk ruim en voorzien van een bad en apart toilet. Koffie- en theefaciliteiten vind je ook op de kamer. Door net nieuw ingevoerde corona maatregelen waren alle restaurants in de binnenstad vol geboekt en hebben we in het hotel gedineerd. De kaart is netjes geprijsd en biedt voldoende keuze voor een heerlijke maaltijd. Ook het ontbijt ’s ochtends (tijdelijk niet in buffetvorm, maar aan tafel geserveerd) was gevarieerd en lekker. Een volgende keer overwegen we dit hotel zeker weer. 

COVID-19

In verband met COVID-19 maatregelen kan het zijn dat bepaalde zaken (tijdelijk) gesloten zijn. Informeer daarom altijd even vooraf bij het desbetreffende bedrijf of ze geopend zijn en of er restricties gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *