Een dagje mee met Tourist Info Yerseke

Schaal- en schelpdieren van broed tot bord

Het Zeeuwse Yerseke is niet alleen een heel gezellig dorp, maar ook een bruisend middelpunt van de vis- en schaaldierindustrie. Op uitnodiging van Tourist Info Yerseke mocht ik bij een aantal van deze bedrijven een kijkje achter de schermen nemen.

Tourist Info Yerseke

Deze organisatie is, na het opheffen van de Zeeuwse VVV’s, ontstaan uit passie voor het mooie Yerseke, het Nationaal Park Oosterschelde, Reimerswaal en al het andere Zeeuwse moois. Gedreven door hun enthousiasme en ervaringen besloot een aantal onafhankelijke initiatiefnemers activiteiten zoals de rondleidingen voort te zetten. Zeven dagen per week kun je hier terecht voor belevingen, doe-activiteiten, proeverijen en arrangementen. Wij werden vandaag begeleid door gids Suzanne, een gedreven dame die overloopt van enthousiasme.   

De Viskêête

Wie Zeeland zegt, zegt bolus, dus we kunnen niet anders dan de dag met een kopje koffie en een verse Zeeuwse bolus te beginnen. Deze ontvangst is bij Zee-eterij De Viskêête. Deze voormalige oesterloods herbergt sinds 2006 een restaurant en viswinkel. Gelegen aan de jachthaven en met uitzicht over de Oosterschelde is dit een prima gelegenheid om je dagje Yerseke te starten en te eindigen. Je vindt hier bovendien de balie en het informatiescherm van Tourist Information Yerseke, dus je kunt meteen een mooie planning maken.

Roem van Yerseke

Het eerste bedrijf dat op de planning staat is de hatchery en nursery van Roem van Yerseke. Dit bedrijf is al vanaf 1942 actief in de schelpdiersector en behoort tot één Europa’s grootste spelers op deze markt. Medewerkster Jorien legt ons per ruimte uit wat er allemaal gebeurt. We kijken onze ogen uit met alle verschillende buizen, leidingen en bassins die er te zien zijn. In de hatchery worden voornamelijk oesters en tapijtschelpen gekweekt. Dit is een heel bewerkelijk proces dat weken in beslag neemt. Onder een microscoop zien we hoe een paar dagen na de paaing (voortplanting) al kleine schelpjes in het water krioelen. Deze worden steeds in andere bakken geplaatst om ze zo goed mogelijk te laten groeien. In de nursery worden de mini broedjes in een ander systeem geplaatst, waar ze binnen een maand uitgroeien tot schelpjes van drie tot vier millimeter. Daarna wordt het broed verkocht aan binnen- en buitenlandse kwekers of gebruikt om verder te groeien in de Oosterschelde.

In de laatste ruimte die we bezoeken, staan enorme zakken gekleurde vloeistof te borrelen. De kleur wordt veroorzaakt door de algen die erin zitten en eigenlijk staan we hier in de keuken van de oesters en tapijtschelpen. Via de leidingen die ons eerder al opvielen, komt deze vloeistof in de juiste bassins terecht om zo de perfecte voeding voor de schelpen te bieden.

Foto van grote zakken met gekleurde algen

Lunch bij Oesterproeverij Pekaar

We hebben er honger van gekregen! Voor de lunch gaan we naar Oesterproeverij Pekaar, gelegen boven de oesterputten. Speciaal voor ons wordt er een proeverij geserveerd zodat we niet hoeven te kiezen, maar een heleboel lekkernijen kunnen proberen. Mijn favoriet van vandaag is de oester met passievrucht en kaviaar van zeewier. Wat een lekkere smaak geeft de combinatie van zilt en zoet! Maar ook de andere gerechten zijn stuk voor stuk heerlijk; gegratineerde oesters, gegratineerde mosselen (met kaas is sowieso alles lekker), gekookte mosselen, tonijn- en zalmtataki en garnalen in tempura. Ik kan het allemaal aanraden!

Aqua-Triton Mossel

Na de lunch gaan we richting Mosselbedrijf Aqua-Triton waar we het schelpdieren wellness resort bezoeken. Bij binnenkomst doet het inderdaad wel enigszins aan een spa denken met al die grote baden met water. Een belangrijk verschil met een wellness waar ik zelf graag kom, is de temperatuur van het water. Die is namelijk erg laag. In de twintig bassins vinden we vooral buitenlandse schaal- en schelpdieren. Ze worden hier gespoeld, ontzand, gesorteerd en verpakt. Zelf mag ik een Portugese oester recht uit het bassin proeven. Veel verser krijg je het natuurlijk, dus die kans laat ik niet aan me voorbij gaan. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat een lekkere vinaigrette toch echt wel iets toevoegt. In andere baden zien we venusschelpen, krab, kreeft, langoest en de indrukwekkende king crab. Hierna nemen we een kijkje in de fabriek waar Zeeuwse mosselen gesorteerd en verpakt worden. Van hieruit gaan ze naar groothandels en leveranciers.

Meulemeester

De laatste stop van deze dag is Oester- en Kreeftenhandel Meulemeester. Dit bedrijf is sinds 1870 een pionier op het gebied van oesterteelt en in 1963 als eerste begonnen met het importeren van Canadese kreeft. Waar onze gids Suzanne bij de andere bedrijven zelf aandachtig stond te luisteren, merken we dat hier direct haar eigen kennis van pas komt. Ze legt ons uit hoe je het verschil tussen een mannetjes- en vrouwtjeskreeft kunt zien en beantwoord vol passie onze vragen. Hierna gaan we nog even terug naar De Viskêête voor een afzakkertje en dan zit deze interessante, maar vooral gezellige dag erop.

Wil jij nou ook een keer op pad met Suzanne of één van haar enthousiaste collega’s? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met Tourist Info Yerseke en de mogelijkheden te bespreken.

2 thoughts on “Een dagje mee met Tourist Info Yerseke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *