Doloris gevel

Doloris zet je zintuigen op scherp

“Ben je er klaar voor?”, vraagt de vriendelijke gatekeeper me. Ik word geblinddoekt en ze leidt me voorzichtig het afstapje af, naar de ingang van het doolhof. Daar legt ze me uit dat ik verschillende keuzes zal moeten maken, die allemaal een ander gevolg hebben. Sommige zijn onomkeerbaar, andere niet. Het lijkt het leven wel. Ze drukt me op het hart vooral de tijd te nemen en laat me vervolgens alleen. Het is tijd voor mijn eerste kennismaking met Doloris’ meta maze, het gloednieuwe surrealistische kunstdoolhof in Tilburg.

Spannend

Maandenlang heb ik hier naar uitgekeken en vandaag is het dan eindelijk zover. Mijn jas, tas en telefoon heb ik beneden in een kluisje moeten achterlaten. Ook mijn trouwe notitieblok mocht niet mee naar binnen. Geen losse spullen, is het devies in het voormalig postkantoor aan de Spoorlaan. Ik voel een lichte spanning, een soort prettige nervositeit en besluit het maar gewoon te ondergaan. Dilemma één: neem ik de linker- of de rechterdeur?

Goederenlift Doloris
Je bereikt Doloris met de oude dienstlift van het postkantoor

Kruipen en sluipen

Vooraf is me verzekerd dat het niet de bedoeling is dat het doolhof eng is en dat er geen schrikeffecten zijn. “Daar moet ik dan maar op vertrouwen”, denk ik, terwijl ik bij een zwart gat sta, waarvan ik geen idee heb waar het heen leidt. Ik waag de sprong en beland in een compleet andere ruimte met een totaal nieuwe sfeer. Er zijn 40 verschillende kamers en mijn doel is om er zoveel mogelijk te vinden. Ik loop door gekleurde gangen, klim over obstakels en kruip door nauwe ruimtes. Overal is weer iets anders te zien, te horen of te voelen. Een bijzondere dame, deze Doloris.

Doloris' Meta Maze

Niet alleen

Plotseling zie ik vanuit mijn ooghoek iets bewegen en ik schrik. Het is een andere bezoeker. Dat is waar ook, ik loop hier niet alleen rond. Vanaf dat moment kom ik meer mensen tegen. Sommigen meerdere malen. “Volgens mij lopen we in rondjes”, zegt een jongen als ik hem voor de derde keer tegen kom. Toch maar weer een andere route proberen. Elke nieuwe weg leidt weer naar een nieuwe ruimte. Sommige duister, andere kleurrijk of sprookjesachtig. Inmiddels heb ik het aardig warm gekregen van al het klimmen en klauteren. Net op dat moment kom ik in een rustgevende ruimte, waar ik even de tijd neem om bij te komen. Ik word op handen gedragen en droom weg.

Doloris' Meta Maze

Wedergeboorte

Niet te lang, er is nog meer te zien! Tenminste dat denk ik, want ik heb geen idee hoe lang ik al rond loop en hoeveel kamers ik gezien heb. Plotseling bevind ik me in een zachte, warme ruimte. Twee mannen liggen het geheel eens rustig te bekijken. Het bevalt ze hier duidelijk goed. Ik blijf niet lang, ik wil door. Hiervoor moet ik eerst een soort wedergeboorte ondergaan. Interessant, kan ik je zeggen. Via een muzikale opstap leidt Doloris me de natuur in. Het is wel een beetje duister, maar op een bepaalde manier ook rustgevend.

Geen weg terug

Dan verschijnt er een deur met de melding ‘Point of no return’. Zo’n bericht ben ik al eerder tegen gekomen, maar heb ik toen genegeerd, het was me te vroeg. Nu ben ik er wel aan toe. Ik heb dorst en verlang naar koele buitenlucht. Ik ga de deur door en meteen bekruipt me een soort gevoel van spijt. Had ik niet toch nog wat langer moeten blijven, verder moeten rondkijken? Nee, het is goed zo.

Rooftop Doloris schommelbank
Lekker bijkomen op de schommelbank op het terras

Terug in de echte wereld

Meer dan een uur na mijn start in het doolhof, ben ik terug in de rooftopbar. Geuren van heerlijk eten komen me tegemoet en het is een gezellige drukte. Met een cola in mijn hand, wandel ik op mijn gemakje naar het terras. Ik plof neer op een comfortabele schommelbank en merk dat mijn hersens op volle toeren draaien. Ik moet even rustig verwerken wat ik meegemaakt heb. Daartoe heb ik hier alle gelegenheid: wat een fijne plek. Één ding is me duidelijk: Doloris heeft een ziel, een hart. En ze nodigt jou uit!

Praktische informatie

Tickets voor Doloris’ Meta Maze kosten aan de deur €20,- en online €19,-. Ze zijn zowel zonder als met datum en tijdsslot verkrijgbaar. Natuurlijk kun je met meerdere mensen komen, maar je gaat in je eentje het doolhof in. Misschien kom je elkaar binnen wel weer ergens tegen, misschien ook niet. Het is jouw individuele ervaring. De rooftopbar is vrij te bezoeken, maar als je een hapje wilt eten, is het verstandig om te reserveren. Kijk voor meer informatie op de website van Doloris

Rooftop Doloris
Streetfood van over de hele wereld in de rooftopbar

Is een dagbezoek aan Tilburg niet genoeg? Hier vind je opties voor leuke overnachtingsadressen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *