Vanaf de eerste keer dat ik in een vliegtuig stapte was ik doodsbang. Al weken voor de vlucht had ik nachtmerries, was ik prikkelbaar en van vakantievoorpret was weinig sprake. Op de dag van vertrek sloeg de paniek echt toe en met elke stap die we dichter bij het vliegtuig kwamen, nam die toe. Inchecken, de tocht richting gate, boarden en vervolgens plaats nemen op de stoel die de daaropvolgende uren mijn plek zou zijn. Het was één lange lijdensweg. Het scheelde weinig of ik was alsnog het vliegtuig uitgelopen en had de hele vakantie afgeblazen.
Medicatie
Uiteraard is dit niet vanzelf gegaan. Tegen de tijd dat er, na mijn eerste niet zo prettige ervaring, een nieuwe vlucht in het vooruitzicht kwam, ben ik naar de huisarts gegaan. Ik heb alles uitgelegd en om kalmerende tabletten gevraagd. Uiteindelijk zat ik apestoned in het vliegtuig. Met de terugvlucht kwamen we zo’n beetje recht uit de kroeg gerold en in combinatie met de alcohol, die ik ongetwijfeld nog in mijn bloed had, was het een erg ontspannen ervaring. Het vliegtuig was half leeg, dus languit op drie stoelen heb ik geslapen vanaf het moment dat we in de lucht waren tot het moment dat de landing werd ingezet.
Een oplossing? Misschien. Maar als er iets gebeurd zou zijn tijdens deze vlucht, dan had ik zeker niet de helderheid van geest gehad om hier adequaat op te reageren.
Stichting VALK
Mijn zoektocht ging dus verder en zo kwam ik op de site van Stichting VALK terecht. Waarschijnlijk heeft iedereen met vliegangst wel eens van deze stichting gehoord, maar voor de volledigheid licht ik het toch nog even toe. Stichting VALK is een samenwerkingsverband van de KLM, de Universiteit Leiden, Transavia, ArkeFly, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol (de letters VALK staan voor VliegAngstbestrijding Leidse universiteit KLM). Door middel van (therapeutische) gesprekken, technieken, oefeningen en een praktijkgedeelte, bevrijdt Stichting VALK naar eigen zeggen zo’n 96% van de deelnemers van hun vliegangst. Klinkt geweldig, maar ondanks dat een stichting geen winstoogmerk heeft, kleeft er een groot nadeel aan deze trainingen: de prijs. Voor de prijs van een tweedaagse training kun je leuk op vakantie gaan. En aangezien ik mijn geld toch liever daaraan besteed, viel deze optie voor mij af. Daarentegen boeken veel mensen goede resultaten bij VALK, dus het is het overwegen waard.
Boeken
Toen ik bij een bibliotheek werkte kreeg ik ineens een ingeving: er zijn vast wel boeken over (de remedie tegen) vliegangst geschreven! Dus dook ik de boekenkasten in en haalde er een aantal exemplaren uit. De (nog verkrijgbare) boeken die mij enorm geholpen hebben zijn ‘Over vliegangst en hoe je ervan afkomt’ van Lucas van Gerwen (van eerder genoemde Stichting VALK) en ‘Nooit meer vliegangst’ van Cor Anneese. Beide boeken gaan in op het ‘waarom’ van de angst en geven tips hoe hier mee om te gaan. Maar de echte eyeopener was voor mij de beschrijving van het daadwerkelijke vliegen. Hierdoor begreep ik beter wat er tijdens (en voorafgaand!) aan de vlucht gebeurd en dat hielp mij om de knop om te zetten.
Doen
Tot zover de theorie. Allemaal leuk en aardig, maar het echte overwinnen gebeurt pas als je het ook daadwerkelijk doet. En dus dwong ik mezelf (inmiddels wel een heel stuk minder angstig) om te vliegen. Korte tripjes van bij voorkeur maximaal 2,5 uur. En het heeft gewerkt. Anderhalf jaar geleden vloog ik geheel ontspannen met een vriendin naar Thailand. Een binnenlandse vlucht van Noord naar Zuid deed ik alleen en ook de terugvlucht van Bangkok naar Amsterdam legde ik zonder steun af.
Vind ik vliegen dan nu leuk? Nee, niet perse. Doorgaans zit je toch vrij oncomfortabel en is het een noodzakelijk kwaad. Maar ik heb geen nachtmerries meer vooraf en zit ontspannen in een vliegtuig, of ik nu alleen of met vrienden reis. En dat biedt een zee aan mogelijkheden: de wereld ligt aan mijn voeten!