Familie in zee

Zeven redenen voor een vakantie in Argelès-sur-Mer

Waar de Pyreneeën de Middellandse Zee raken, ligt een Franse badplaats die garant staat voor een prachtige vakantie. Een mooi strand, een sfeervol historisch centrum met een doolhof aan straatjes, een pittoreske haven en een majestueus bergachtig achterland: welkom in Argelès-sur-Mer. Deze leuke badplaats ligt aan de Franse zuidkust, 25 kilometer onder de stad Perpignan. Een half uur rijden zuidwaarts ben je bij de Spaanse grens. Ik geef je zeven redenen waarom je hier vakantie wilt vieren.

1. De ligging

Argelès-sur-Mer ligt zowel aan de Middellandse Zee, als op een paar kilometer afstand van een bergachtig achterland: Les Albères. Je kunt dus ‘s ochtends zonnebaden aan het strand en ’s middags in de bergen wandelen of een van de vele mountainbike trails proberen. Het hoogste punt van de bergrug is 1157 meter. Argelès wordt daarom ook wel Berg aan Zee (Montagne-sur-Mer) genoemd.  

Argelés-sur-Mer gezien vanuit de bergen.
Argelés-sur-Mer gezien vanuit de bergen

2. Strand

Het prachtige, brede strand heeft een lengte van 7 kilometer met, in het badseizoen (van 1 mei t/m 29 september), veel leuke strandpaviljoens. De badplaats voert al jaren een blauwe vlag, een Europese erkenning voor een schoon en veilig strand. Voor gehandicapten zijn er bovendien verschillende faciliteiten, waaronder een ‘Tiralo’, een speciale strandrolstoel.

3. Boulevard

Aan  de boulevard van Argelès-Sur-Mer is tot 31 oktober 2019 de gratis fototentoonstelling Argelès Photo Nature te zien. Het thema van deze elfde editie is de sneeuwpanter. De Franse natuurfotograaf Frédéric Larrey toont zeventig foto’s die hij in de Tibetaanse hooglanden schoot. Het tweede thema gaat over slangen, gefotografeerd door Maxime Briola. 

De boulevard van Argelès-sur-Mer
De boulevard van Argelès-sur-Mer

4. Cultuur snuiven in het centrum

Behoefte aan cultuur? Ook dat kan in Argelès: het plaatsje heeft een bijzonder rijke geschiedenis met onder meer de kerk van Notre Dames dels Prats uit de 14e eeuw. Beklim de klokkentoren en geniet van een prachtig uitzicht. Op steenworpafstand ligt het stadje Valmy met een indrukwekkend art nouveau kasteel van de Deense architect Viggo Dorph Petersen.

Het centrum van Argelès-sur-Mer
Het centrum van Argelès-sur-Mer

5. Dagtocht naar Spanje

Wil je een dagje een bezoek brengen aan een Spaanse stad, denk dan bijvoorbeeld aan de plaatsen Figueres (met het Dalí Museum), Cadaqués (het witte kunstenaarsdorpje) of Girona (met haar typisch Spaanse sfeer en historisch centrum) net over de grens met Catalonië. Met de auto ben je er zo!

6. Muziekfestival Les Déferlantes

Elk jaar in juli vindt het festival Les Déferlantes plaats, met een mix van indie, rock, rap, reggae en dance. Op het programma stonden eerder onder meer ZZ Top, Thirty Seconds to Mars, Roger Hodson van Supertramp, Macklemore, The B-52s en verschillende DJ’s.

Festival Les Déferlantes
Festival Les Déferlantes

7. Kustwandeling

Le Sentier du Littoral is een mooie wandeling die vertrekt vanaf Argelès en tien kilometer verder eindigt in Port-Vendres. Tijdens de drie uur durende wandeling passeer je onder meer het strand van Racou, het fort Saint-Elme, de windmolen van Collioure en kun je een bezoek brengen aan het kasteel van Royal de Collioure.  

Het strand van Racou
Het strand van Racou

Hoe kom je er?

Argelès-sur-Mer ligt in het departement Pyrénées-Orientales. Met de auto bedraagt de afstand Utrecht – Argelès-sur-Mer ongeveer 1400 kilometer. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn die van Perpignan (25 km.) en Girona (90 km.).

Bron en foto’s: Baltus Communications

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *