Vijf keer heerlijk eten in Valencia

Valencia is een stad waar het toerisme sterk in opkomst is. De meeste mensen kiezen bij een stedentrip naar Spanje nog steeds voor Barcelona of Madrid. Toch doet Valencia niet onder voor deze steden. Er zijn misschien wat minder bekende bezienswaardigheden, maar dat maakt de stad met haar sfeer, gemoedelijkheid en mooie architectuur meer dan goed. Bovendien kun je er enorm lekker eten in de vele restaurantjes! Hieronder deel ik mijn persoonlijke favorieten.

El Rodamón de Russafa

Carrer de Sueca 47, 46004 Valencia. T: +34 963218014
Vele restaurants/bars bieden tussen circa 14.00 en 16.00 uur een menú del dia aan. Doorgaans is dit een driegangen maaltijd inclusief een drankje. De prijzen variëren van €9,- tot €16,-. In de gezellige wijk Ruzafa vind je restaurant El Rodamón waar je voor €13,- het menú del dia krijgt. Wij hadden de keuze uit twee voorgerechten, maar kregen van beide een kleinere portie, zodat we het allebei konden proeven. Het ene voorgerechtje was een avocado gazpacho en het andere een stoofpotje met zoete aardappel crème. Beide keren gingen de bordjes tot de laatste druppel leeg. Als hoofgerecht koos ik voor een soort risotto met schaal- en schelpdieren en het dessert was een brownie met witte chocolade crème en aardbeien. Ik ben geen toetjesmens, maar dit was toch wel heel erg lekker! Al met al hebben we voortreffelijk gegeten voor een hele bescheiden prijs.

Menú del dia van Restaurant Rodemon
Ons menú del dia van Restaurant Rodemon

La pepica

Avenida Neptuno 6, 46011 Valencia. T: +34 963710366
Valencia staat bekend om de paella en de beste eet je bij restaurant La Pepica aan het strand. Dit restaurant werd in 1898 geopend door het echtpaar Balaguer-Marqués en wordt nog steeds draaiende gehouden door hun kleinkinderen. Hemingway at er en schreef er in zijn tijd al lovend over. Later volgden nog vele beroemdheden, onder wie het Spaanse koningspaar. De wanden hangen dan ook vol met foto’s van bekende gasten. Naast de gigantische eetzaal beschikt het restaurant over een ruim en gezellig terras met uitzicht op zee.

Valenciaanse paella wordt bereid met kip en konijn, maar wij kozen voor Pepica’s paella; een zeevruchtenpaella waarbij alles al gepeld is. Deze werd voor het eerst gemaakt voor de Valenciaanse schilder Joaquin Sorolla die wilde voorkomen dat zijn handen vies werden. Het bezoek van koningin Sofia zorgde er later voor dat er ook een vegetarische paella op de kaart kwam. Na dik 30 minuten (dat is de tijd die het minimaal duurt om een verse paella te maken), kregen we een grote pan geserveerd waaruit we konden opscheppen. Het was een smeuïge, smaakvolle en verse paella met op de bodem wat aanbaksels die we er helemaal van afgeschraapt hebben. Van de eerste tot de laatste hap was het genieten en dat voor €14,40 per persoon.

De paella van La pepica
De paella van La pepica

Sagardi Pinchos

San Vicente Mártir 6, 46002 Valencia. T: +34 963910668
Als je, net als ik, van shared dining houdt, zit je in Valencia goed. Behalve tapa’s kun je er ook pinchos krijgen. Dit zijn kleine hapjes, meestal geserveerd op een stokbroodje (of andere eetbare bodem) met een prikkertje (pincho) erin. Sagardi is een restaurant dat beneden pinchos serveert en waar je boven à la carte kunt eten. Wij kozen uiteraard voor de benedenverdieping. Sagardi is een hotspot, dus het kan er erg druk zijn. Ook wij moesten even wachten, maar uiteindelijk kregen we een leuk plekje toegewezen. Als je zekerheid wil hebben, kun je natuurlijk ook even reserveren. Er zijn pinchos met zalm, tonijn, chorizo, kazen, ham, aubergine enz., dus voor ieder wat wils. Aan het einde van de avond reken je af aan de hand van het aantal prikkertjes dat op je bord ligt. Met €2,10 per pincho ligt de prijs iets boven het gemiddelde in Valencia, maar de kwaliteit is dan ook erg goed. Wij hebben in ieder geval een heerlijke avond gehad in alle opzichten.

De pinchos op de bar bij Sagardi
De pinchos op de bar bij Sagardi

Tora Taberna Japonesa

Calle Pedro III el Grande 13, 46005 Valencia. T: +34 963119429
Het idee om naar Tora te gaan, kwam uit een reisgids over Valencia. Eigenlijk is het tegen mijn principes om in een vakantieland iets anders te eten dan de lokale keuken, maar dit eten klonk gewoon te lekker. We hadden ook gelezen dat het een drukbezochte plek is, dus besloten op tijd op pad te gaan. De zaak ligt in de wijk Ruzafa, wat voor ons een wandeling van 20 minuten inhield. Tora opent om 20.30 uur en ongeveer 10 minuten daarvoor waren we aanwezig. Al snel verzamelden zich nog wat meer mensen bij ons en toen de deuren open gingen zat het restaurant, met 30 zitplaatsen binnen, al snel vol. Op tijd aanwezig zijn of reserveren is dus een must. Het overgrote deel van de bezoekers was trouwens Spaans, wat me dan wel weer heel blij maakte.

De kaart is volledig in het Spaans en Japans, dus google translate werd onze nieuwe vriend. Verder konden we met onze vragen ook terecht bij de uiterst vriendelijke bediening. Uiteraard hebben we wat sushi besteld, maar ook andere gerechten trokken onze aandacht. Mijn favoriet was de verse tonijn met avocado, komkommer en wasabi. De boterzachte tonijn smolt gewoon in je mond. Een andere aanrader is de zalmtartaar met avocado en mangosalsa. Uiteraard worden er ook vlees- en vegetarische gerechten geserveerd, maar op kip na, hebben wij het bij vis gehouden. De prijs van de gerechten ligt ongeveer tussen de €3,- en €8,-, dus voor een aanvaardbaar bedrag eet je hier je buikje rond.

Zalmtartaar van Tora Taberna Japonesa
Zalmtartaar met avocado en komkommer

Mercado Central

Plaça de la Ciutat de Bruges s/n, 46001 Valencia. T: +34 963829100
Hoewel dit geen restaurant is, mag het toch niet ontbreken in dit lijstje van culinaire hotspots. De Mercado Central is, met 274 handelaren, een van de grootste overdekte markten van Europa. Je vind er niet alleen heerlijk en gevarieerde lokale producten, maar het bevindt zich ook nog in een van de meest toonaangevende gebouwen van Valencia. Hoewel er veel toeristen komen, bestaat het overgrote deel nog steeds uit Valencianen die hier hun verse producten halen. Het beste vlees, vers afgebakken brood, prachtig fruit, bijzondere kruiden en heerlijk kazen vind je hier. Het is alleen al leuk om over de markt te lopen, maar bij diverse kramen kun je voor een klein bedrag een schaaltje worst, kaas of olijven kopen. Of probeer eens een vers belegde bocadillo!

Mercado Central Valencia
Ham en kaas in overvloed op de Mercado Central

Heb jij nog andere culinaire aanraders? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *