Verkeersovertredingen in het buitenland

Andere landen, andere boetes: keer op keer verrassen hoge boetes automobilisten in het buitenland. Toeristen informeren zich op voorhand namelijk amper over de verkeersregels van hun vakantiebestemming. Niet in je zwembroek achter het stuur zitten, voorrang geven aan dieren en zo zijn er nog meer gekke regels. Deze overtredingen kunnen soms een stuk prijziger zijn dan je zou denken!
Hieronder staan verschillende dure en bizarre boetes, want een gewaarschuwde chauffeur telt voor twee.

Australië: boete verdubbeld op een feestdag
Rijden met je veiligheidsgordel aan is een van de belangrijkste regels voor verkeersveiligheid. Wereldwijd kan een ritje zonder gordel je dan ook duur komen te staan. Zeker in Australië lopen de boetes hoog op. Afhankelijk van de staat betaal je tussen de €250,- en €300,-. Die bedragen gelden niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor passagiers. Heb je op een feestdag je gordel niet om? Dan betaal je dubbel zo veel! Op feestdagen wordt het bedrag van de boete namelijk verdubbeld.
autogordel

Groot-Brittannië: voetgangers niet nat maken
Groot-Brittannië wordt vaak geassocieerd met regenachtig weer. Ben je tijdens een plensbui blij dat je aan het toeren bent in je (huur)auto, pas dan wel op dat je niet te enthousiast door plassen water scheurt. Als je mensen op de stoep nat maakt, kan dit je wel 5000 pond kosten. 

Duitsland: naakt uitstappen kan geld kosten
Wereldwijd staat Duitsland bekend als een land met strikte regels en wetten. In sommige gevallen zijn ze er echter ook heel tolerant. Wanneer naturisten bijvoorbeeld naakt in een auto rijden, is er geen probleem zolang er niemand hinder van ondervindt. Als de naakte automobilist echter uitstapt en mensen er last van hebben, wordt een boete van €5,- tot €1000,- in rekening gebracht.

Spanje: doolhof van parkeerregels
‘Hé, wat een geluk. Daar zie ik een goede parkeerplek!’ Weet je het zeker? Zomaar ergens je auto parkeren kun je in Spanje beter niet doen. De lokale regels zijn niet heel eenvoudig, maar zorg wel dat je ze kent! Het kan je anders nog weleens duur komen te staan. Zo mogen auto’s op sommige plekken alleen aan de rechterkant van de weg worden geparkeerd. In straten met eenrichtingsverkeer geldt vaak een parkeerverbod voor één kant en kan het zijn dat je er juist alleen aan de linkerkant van de weg mag parkeren. Het is soms zelfs zo dat er om de 15 dagen van kant gewisseld wordt. Hoe weet je dan wanneer je aan de linker- of rechterkant mag parkeren? Dit is te lezen op de blauw met rode borden die langs de weg staan. Deze borden zijn genummerd met 1 tot en met 15 voor het eerste deel van de maand en 16 tot en met 31 voor het tweede deel van de maand. Kijk overigens ook uit dat je niet in je strandoutfit achter het stuur zit, ook dat kan je een flinke boete opleveren.

Italië: niet rijden op bepaalde tijden
Ga je naar Italië? Onthoud deze woorden dan goed: zona traffico limitato. Letterlijk vertaald betekent het ‘beperkt verkeersgebied’. Veel mensen gaan hiermee de mist in en nog erger is dat de kosten écht kunnen oplopen. Een bord met die tekst zie je meestal in een historisch stadscentrum. Je mag hier niet of soms alleen tijdens bepaalde uren rijden, dit staat dan ook duidelijk aangegeven. Denk je even een shortcut te nemen? Denk dan liever twee keer na en draai om. Elke keer dat je langs dit bord rijdt, krijg je weer een boete. Ben je de weg kwijt, rijd je rondjes en kom je meerdere keren langs dit bord? Oeps, dan wordt dit keer op keer geregistreerd. Krijg je dan echt voor elke keer een boete? Ja. Dus rijd je zes rondjes omdat je navigatiesysteem een dolle bui heeft? Dan wordt het een heel duur ritje.

Boete in buitenland is duur
Zorg dus dat je op de hoogte bent van de verkeersregels in je vakantieland. Sunny Cars bundelde de belangrijkste regels voor de populairste autohuurlanden in een aantal praktische Sunny Guides

Bron: Sunny Cars

4 thoughts on “Verkeersovertredingen in het buitenland

  1. Misschien is het ook niet slecht om mee te geven dat tegenwoordig boetes die je in een Europees land oploopt, ook gemakkelijk in je eigen land geïnd worden. Vroeger kon je immers al eens “vergeten” te betalen, en dan ging de boete wel weg. Tegenwoordig mag die in België/Nederland ook juridisch geïnd worden.

    1. Oh wat erg! Voor dat geld had je wel leukere dingen kunnen doen. Zo zonde zoiets. Zeker als het komt doordat je het gewoon niet in de gaten hebt. Volgende keer let je wel extra goed op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *