De Zweedse bestemmingen achter de IKEA productnamen

Elke dag leunen we lekker achterover in de comfortabele Ektorp-bank, hebben we een koffie-momentje aan de Ingatorp-tafel of steken we een Hemsjö-kaars aan om het huis gezellig te maken en om de boel wat op te vrolijken op een donkere herfstavond. Maar deze Zweedse namen, van bekende IKEA-producten die velen van ons in huis hebben, komen niet uit het niets. Er zit een hele wereld achter, of beter nog een heel land: Zweden. En Zweden nodigt je nu uit om deze fantastische locaties in het echt te bezoeken.

Bolmen – meer dan een toiletborstel

Zo hebben velen van ons een ‘Bolmen’ toiletborstel in het toilet. Maar Bolmen is ook een prachtig meer, gelegen in de schilderachtige provincie Småland. Het meer ligt niet ver van het dorpje Agunnaryd waar de oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, opgroeide. Een mooie plek om te kanoën, wandelen en fietsen en om paddenstoelen en bessen te plukken. “We zijn er blij mee dat IKEA een product heeft vernoemd naar ons prachtige meer. Maar nu willen we de wereld ook laten zien dat Bolmen zo veel meer is dan een borstel waarmee je een toilet schoonmaakt. Dit is een ongelooflijk mooie plek, erg geliefd bij de lokale bevolking. Dus we willen de hele wereld uitnodigen om tijd door te brengen in deze prachtige, ongerepte natuurlijke omgeving om net als wij te genieten van het kristalheldere, drinkbare water van dit meer”, aldus Magnus Gunnarsson, voorzitter van Smålands Sjörike en gemeenteraadslid in Ljungby.

Järvfjället, Skärhamn, Kallax en Toftan

Andere bestemmingen die in de campagne ‘Ontdek het origineel’ aandacht krijgen zijn onder andere het ongerepte Järvfjället in de unieke natuur van Lapland: de perfecte outdoor plek voor langlaufen en wandelen. En het pittoreske vissersdorpje Skärhamn, op het eilandje Tjörn: een topplek om je eigen visje aan de haak te slaan en het Nordiska Akvarellmuseum te bezoeken. In de kustplaats Kallax vaar of zwem je in de zomer, ‘s nachts onder het schijnsel van de middernachtzon, tussen vele kleine eilandjes door. Tot slot is er het Toftan-meer in Dalarna, waar je net als veel andere kunstliefhebbers in een kano over het meer peddelt om het huis van het beroemde kunstenaars Karin en Carl Larsson in Sundborn te bezoeken. Het echtpaar is bekend en geliefd vanwege hun invloed op het Zweedse interieurontwerp. Dit zijn allemaal bijzondere plekken, niet alleen vernoemd naar IKEA-producten, maar veel meer dan dat.

Bron: Visit Sweden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *