Lonely Planet roept Hoge Tatra uit tot beste Europese bestemming 2019

De topbestemming van Europa? Dat is dit jaar het Hoge Tatra gebergte in Slowakije. Reisexperts van Lonely Planet hebben bruisende steden, afgelegen kusten en onbekende regio’s in Europa uitgekamd, voor de zevende editie van ‘Best in Europe 2019’. De lijst kijkt verder dan de populaire bestemmingen en geeft reizigers de beste insidertips voor verborgen parels. Dat de winst voor dit unieke, hooggelegen avonturenparadijs samenvalt met het jaar waarin het Tatra nationale park zijn zeventigste verjaardag viert, is natuurlijk extra feestelijk.

Mythisch landschap

Volgens het juryrapport heeft de Hoge Tatra iets mythisch: “een torenhoog rijk van kromme pieken en kletterende watervallen, waar sneeuwwilgen de grond bedekken en angstaanjagende dieren door de bossen patrouilleren.” Uniek aan dit nationale park is de enorme hoeveelheid bergen die hoger zijn dan 2500 meter: maar liefst vijfentwintig in totaal. Op elke hoogte kom je een ander landschap tegen, van begroeide valleien tot rotsige grond met bergmeertjes. Deze diversiteit trekt ook verschillende dieren aan, waaronder drie van Europa’s ‘Big Five’. Tijdens je avontuur kun je zo maar oog in oog komen te staan met een bruine beer, wolf of Euraziatische lynx.

Hoge Tatra - Slowakije - Bruine Beer

Een bestemming voor iedereen

Buiten wilde dieren spotten om is er nog veel meer te doen in de Hoge Tatra. Wandel naar de top van de hoogste berg van Slowakije, de 2655 meter hoge Gerlach, vaar op het gletsjermeer van Štrbské Pleso of ervaar de traditionele gastvrijheid waarmee je in de berghutten wordt verwelkomd. De Hoge Tatra kan het hele jaar door bezocht worden. Zomer in dit gebied betekent pittoreske valleien, mooie bergmeren, kristalheldere kolkende rivieren en beken, watervallen en meren. Wanneer de natuur van de Hoge Tatra met een witte sneeuwdeken is bedekt, wordt het een echt winterwonderland. De grote diversiteit aan activiteiten en ontspanningsmogelijkheden maken de regio uniek. Jong of oud, adrenaline-junkie of rustzoeker: iedereen komt hier aan zijn trekken.

Hoge Tatra - Slowakije - Gletsjermeer van Štrbské Pleso

Activiteiten en ontspanning

Het Tatra gebergte is een wandelparadijs bij uitstek. Met meer dan 1700 kilometer aan gemarkeerde paden, kun je letterlijk alle kanten uit. Dankzij de berghutten die her en der geplaatst zijn, kun je ook meerdaagse tochten ondernemen. Wie liever op de fiets het gebied verkent, heeft keuze uit meer dan 1150 kilometer gemarkeerde fietsroutes op verschillende niveaus. In de winter leent het gebergte zich uitstekend voor skivakanties. Heb je geen zin om actief bezig te zijn? Geniet dan van de verwarmde thermische baden die ontspanning bieden in het met sneeuw bedekte landschap. Gezellige bergchalets bieden adembenemende uitzichten op de bergen en valleien.

Hoge Tatra gebergte - Slowakije

Laat je verder inspireren!

Wie slim is wacht niet te lang met een bezoek, want voor je het weet, wordt het gebied ontdekt door het grote publiek. Op reizennaartatras.nl vind je meer inspiratie en informatie over vakanties in dit prachtige gebied.

Foto’s: Enjoy Tatras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *