Gruener see Hochsteiermark

Laat je verrassen in Hochsteiermark

We rijden vaak door Oostenrijk heen. Richting andere landen waar we dan vakantie gaan vieren. Doodzonde, want Oostenrijk heeft veel te bieden! Op een uurtje van Wenen, vind je de regio Hochsteiermark (Hoogstiermarken in het Nederlands): een gebied dat nog niet overspoeld is door toeristen. Tussen de donkergroene bossen en het bergachtig landschap kun je je volledig opladen. In de mooie omgeving geniet je van wandeltochten, neem je een duik in kristalheldere meren en adem je de gezonde berglucht.

De koffer induiken

Over dat verblijf gesproken… Wil je eens ludiek overnachten, dan kun je in Hochsteiermark in een aantal bijzondere accommodaties logeren. Wat te denken van een enorme koffer met uitzicht op het meer? De kofferdeksel opent en sluit elektrisch, en heeft een ruim en in hoogte verstelbaar bed, minibar, verlichting en muziek. Zijn ufo’s meer jouw ding, dan kun je ook in een prachtig nagebouwde ufo overnachten. Beide snoezelplekken staan op camping Rosskogler in het dorp Aflenz. Voor de prijs hoef je het niet te laten: €79,- per nacht. Meer informatie vind je hier.

Foto: Tom Lamm

Kedeng, kedeng

Een geweldige dagtocht is een rit over de Semmeringspoorlijn door 15 tunnels en over 16 viaducten. Het verbindt de plaats Gloggnitz met Mürzzuschlag, voert door een spectaculair berglandschap en kreeg in 1998 terecht een plaats in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Viaduct Semmering Oostenrijk

Wandelen

De ongerepte natuur van Hochsteiermark nodigt uit tot wandelingen en fietstochten. Volg bijvoorbeeld (een deel van) het ‘BergZeitReise’ grote-routepad. Of je nu op zoek bent naar wild-romantisch berglandschap of het zachte middelgebergte, met deze wandeling kun je kiezen uit diverse etappes. Verken bijvoorbeeld de wandelpaden rondom de Hochschwab in het hart van de regio. Op een hoogte van 2.153 meter, vlak onder de top (2.277 m.) ligt het Schiestlhaus, een hooggelegen passiefhuis. Of bekijk juist de ‘Grüner See’, aan de voet van dit massief, die zich na een verkiezing de mooiste plek van Oostenrijk noemen. Ieder jaar voltrekt zich hier een bijzonder kleurenschouwspel als het smelwater uit de bergen dit meer opvult tot een diepte van 11 à 12 meter. Door het ultraschone water, de lichtinval en het gras op de bodem van het meer krijgt het een prachtige groenblauwe schittering.

860 pk onder de motorkap

Heb je ooit in een taxi met 860 pk gezeten? Het kan in de Erzberg in Eisenertz. De Erzberg is een actieve mijn, destijds de modernste van Europa, waar al sinds meer dan 1.300 jaar erts gewonnen wordt. Je gaat in de Hauly, een omgebouwde monsterstruck met een uitzichtplatform, de berghellingen op en ziet onderweg hoe de actieve mijnbouw plaatsvindt. Op donderdagen kun je zelfs een live ontploffing meemaken. Je krijgt informatie van gediplomeerde springstofgebruikers en ziet hoe 25.000 ton erts en gesteente met explosieven tot ontploffing worden gebracht. Ook kun je met een treintje 1,5 km. de grotten ingaan voor een rondleiding.

Hauly Erzberg Oostenrijk
Foto: August Zoebl

Bier en geschiedenis in Leoben

Leoben is de op een na grootste stad in Hochsteiermark met een levendig centrum vanwege de vele studenten. Wie geïnteresseerd is in geschiedenis, mag een bezoek aan de Kunsthal niet overslaan: met ruim 17.000 voorwerpen wordt er een mooie verhaallijn getoond van de geschiedenis van dit stadje. Liefhebbers van bier snellen naar het Gösseum: het museum van het bekende biermerk Gösser. Je krijgt er een rondleiding van 2,5 uur met natuurlijk een proeverij aan het einde.

Goesser Bier Oostenrijk
Foto: Brauunion Österreich AG

Bereikbaarheid

De dichtstbijzijnde luchthaven is Graz. KLM vliegt ieder dag in 1 uur en 40 minuten naar de luchthaven van Graz, dan is het een transfer van 40 minuten naar Hochsteiermark. Met de auto is het 1000km van Utrecht naar Leoben, een rit van bijna 11 uur.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *