Kroatië Strand Nugal

Kroatië wint titel ‘Mooiste strand van Europa 2019’

Het strand Pasjača in Kroatië is, door meer dan 32.000 bezoekers uit 116 landen, gekozen als mooiste strand van Europa in 2019. Dat gebeurde via de website van European Best Destinations, die deze competitie voor de tiende keer organiseerde. Dat Kroatië veel prachtige stranden heeft blijkt wel uit het feit dat ook het Kroatische strand Nugal, bij de Makarska Riviera, in de top drie staat. Beide stranden liggen nogal verborgen en zijn echte pareltjes, waar natuur en stilte overheersen.

Mens en natuur

Pasjača ligt in de buurt van het kleine plaatsje Popovići, dertig minuten rijden vanaf Dubrovnik. Het strand kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 1955 groeven inwoners een tunnel naar zee om te voorkomen dat bepaalde gebieden steeds opnieuw overstroomden. De uitgegraven rotsblokken bleven langs de waterkant liggen en veranderden in de loop der jaren, dankzij de kracht van de golven, in kiezelstenen en later in zand. Pasjača was geboren. Na een aantal jaar had de zee al het zand weggespoeld en bracht de lokale bevolking nieuwe rotsblokken naar het strand, waarna zich hetzelfde proces herhaalde. Dit doen ze nog steeds om zo hun paradijselijke plekje te bewaren. Het mooiste strand van Europa is dan ook het resultaat van een samenwerking tussen mens als natuur.

Strand Pasjac in Kroatië
Strand Pasjača Foto: CTNB – Zoran Jelaca

Nationaal Park Plitvice

Een andere magische plek in Kroatië is Nationaal Park Plitvice met de immense watervallen en turquoise meren. De Plitvice Meren bestaan uit 16 meren die met elkaar verbonden worden door watervallen. Al in 1949 werd deze plek uitgeroepen tot het eerste Nationaal Park van Kroatië en dertig jaar later kwam het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De meren zijn omgeven door dichte bossen, waarin beren, wolven en vele andere zeldzame dier- en plantensoorten leven.

Nationaal Park Plitvice
Nationaal Park Plitvice Foto: CNTB – Luka Esenko

Vernieuwd ticketsysteem

Om de bezoekersstroom nog beter in goede banen te leiden, is het ticketsysteem sinds kort vernieuwd. Bezoekers bestellen vanaf nu minstens twee dagen vooraf hun ticket voor de gewenste datum en het tijdstip van aankomst. Dit zorgt voor een betere doorstroom en voorkomt dat mensen lang in de rij moeten staan of het park niet meer in kunnen. Nationaal Park Plitvice is het hele jaar door te bezoeken en elk seizoen heeft zijn eigen charme. Ga je het liefst in de lente als alle bloemen beginnen te bloeien, in de herfst als de bonte herfstkleuren in de meren weerspiegelen of in de winter als de watervallen bevroren zijn?

Nationaal Park Risnjak, woonplaats van de lynx

Wie liever de bergen intrekt mag Nationaal Park Risnjak eigenlijk niet overslaan. Dit bergmassief dankt zijn naam aan de meest populaire inwoner van het gebied, de lynx (Ris).Verder komen er bruine beren, marters en relmuizen voor. In het park, met een oppervlakte van zo’n 64 km2, geniet je van prachtige bergen, oude en goed bewaarde bossen, weidse vergezichten en de rivier de Kupa. Risnjak staat ook bekend om de geweldige uitzichten op de eilanden in de Kvarnerbaai en de bergen van buurland Slovenië. Er zijn diverse wandelingen en beklimmingen mogelijk.

Park Risnjak
Park Risnjak Foto: CNTB – Ivo Biocina

2 thoughts on “Kroatië wint titel ‘Mooiste strand van Europa 2019’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *