Ibiza, welkom in het paradijs

Dit eiland! Ik vind het zo prachtig. In een eerdere blog beschreef ik al een aantal mooie plekjes op Ibiza, maar er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen. Lees verder voor een meer uitgebreide kennismaking met dit bijzondere eiland!

Cijfers en feiten

Met een oppervlakte van 572 km2 en 210 km aan kustlijn, heeft Ibiza het perfecte formaat om heerlijk te verdwalen én jezelf terug te vinden. Het klimaat is warm en mild en met 3000 zonuren is Ibiza het grootste deel van het jaar een aangename bestemming. In 2018 landden zo’n 290.000 Nederlanders op Ibiza airport en daarmee neemt Nederland een vierde plaats in wat betreft bezoekers.

Volgens, onder andere, Elle, The Guardian en CNN beschikt Ibiza over de mooiste stranden van Europa. En met meer dan 56 stranden is er genoeg te ontdekken! Maar daar blijft het niet bij. Je kunt ook je hart ophalen aan wandelen, shoppen, gastronomie, architectuur, legendes, geschiedenis, cultuur en watersport.

Cala Comte Ibiza
Foto: Vicent Marí

Dalt vila

Dalt Vila is het oudste gedeelte van Ibiza stad (door de inwoners Eivissa genoemd) en omgeven door stadsmuren. Deze boden in het verleden bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Het is een wirwar van straatjes, steegjes en pleinen, waa je heerlijk kunt rondstruinen. Stippel dus geen vaste route uit, maar durf te verdwalen in de kleine straatjes. Je komt dan vanzelf op hele bijzondere plekjes.

Vanaf het hoogste punt, waar ook de Catedral de Santa María de las Nieves staat, heb je een prachtig uitzicht over Eivissa en de haven. In 2019 is het twintig jaar geleden dat UNESCO de muren van Dalt Vila uitriep tot Werelderfgoed. Een bezoekje aan deze vesting mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek.

Dalt Vila Ibiza
Foto: Vicent Marí

Shoppen

Ondanks de geringe oppervlakte, kun je fantastisch winkelen op Ibiza. Van internationale merken tot getalenteerde jonge designers, van unieke, handgemaakte kleding tot de nieuwste trends en van vintage tot exclusieve ontwerpen; je vind het hier allemaal.

Dalt Villa, La marina, Bartolomé Roselló Avenue en Marina Botafoch zijn de plekken in Eivissa waar je de meeste winkels vindt. De steden Santa Eulària, Sant Josep, Sant Antoni en Sant Joan herbergen unieke boetiekjes waar je echte schatten kunt vinden, vele geïnspireerd en geproduceerd op het eiland.

Natuurlijk zijn er ook de hippiemarkten, waarvan Las Dalias en Punta Arabí de grootste zijn. Wie het liever iets authentieker houdt, gaat naar de zondagsmarkt van Sant Joan of bezoekt de kraampjes in de haven van Ibiza, Figueretes, Santa Eularià, Sant Antoni of Sant Miquel.

Kraampje Ibiza
Foto: Vicent Marí

Watersporten

Wie van watersporten houdt, zit hier wel goed. De temperatuur van het kristalheldere water varieert van 18 °C in mei tot 26 °C in augustus.

Op het eiland zijn meer dan twaalf duikcentra. Laat je verrassen door het uitstekende zicht en het paradijs wat zich onder het wateroppervlak bevindt. In dit gebied vind je de best bewaarde Posidonia Oceanica velden van het Middellandse Zeegebied. Dankzij deze plant is de zee zo oogverblindend blauw en het water zo schoon. Het is dan ook niet voor niets dat ook dit in 1999 een plaatsje kreeg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De omstandigheden voor kite- of windsurfen zijn het beste aan het einde van de zomer, als de zuidenwind kan aantrekken tot kracht 4 en de westenwind tot kracht 6. De meest populaire stranden hiervoor zijn: Cala Martine, Platja des Pinet en Platja d’en Bossa.

Verder leent de zee zich uitstekend voor zeilen, kajakken of Stand Up Paddling (SUP’en).

Watersport Ibiza

Ibiza heeft nog veel meer te bieden. Denk aan prachtige zonsondergangen, het bruisende nachtleven, legendes en de gastronomie. Daarover wellicht een andere keer meer…

One thought on “Ibiza, welkom in het paradijs

  1. Leuk om te lezen Jes! Net een weekje thuis en echt dit eiland is fantastisch! Van alles wat te doen, prachtige natuur en gezellige sfeer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *