Happy in Finland

Finland is dit jaar voor de derde keer uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld in het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties. In totaal werd in 156 landen, aan de hand van zes criteria, onderzocht hoe gelukkig de inwoners zijn. Denemarken is het tweede gelukkigste land ter wereld, gevold door Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Nederland. Waar worden die Finnen nou zo blij van? En hoe kunnen wij dat toepassen, zelfs nu we noodgedwongen zoveel binnen moeten zitten? Visit Finland geeft een aantal tips om je gemoedstoestand op te fleuren.

Neem een koude douche
Finnen houden ervan om in de winter zowel te zwemmen als de sauna in te duiken. Het geheim van een plons ijskoud water is dat het de aanmaak van gelukshormonen stimuleert. Endorfine, serotonine en dopamine zijn natuurlijke oppeppers om je stress weg te nemen. Iedereen ervaart dat gelukzalige gevoel en de warmte die door je lijf giert als je uit het ijskoude water komt. Dus het is nu een uitstekend moment om een heerlijke koude douche te nemen na het opstaan. Even doorzetten, want je moet wel een paar minuten onder de koude stralen blijven staan. De Finnen noemen dat ‘Sisu’ dat zich vertaalt als doorzettingsvermogen en volharding. Daarna even een paar keer de koude waterstralen afwisselen met warme en je voelt je als herboren.

Ijszemmen in een bevroren meer in Finland
Neem eens een ijsbad (-douche)!

Lees over de Moemins
Finnen zijn verzot op lezen. Het land telt ontelbaar veel bibliotheken en de Oodi bibliotheek in Helsinki, die afgelopen jaar opende, is uitgeroepen tot de beste bibliotheek van de hele wereld. In 2016 riep de VN Finland uit tot het meest belezen land: de 5,5 miljoen Finnen lenen zo’n 68 miljoen boeken per jaar. Een begrip in Finland zijn de boeken en stripverhalen van de Finse auteur Toven Jansson waarin Moemins de hoofdpersonages zijn, een soort trollen die op nijlpaarden lijken. Moemins zijn vandaag de dag een wezenlijk onderdeel van de Finse cultuur en een enorme inspiratiebron voor kinderen en volwassenen. Lees een Nederlandse vertaling, dat is veel leuker en relaxter dan de hele dag het coronanieuws volgen.

Boek over Moemins
In Finland zijn boeken over de Moemins heel populair

Maak een denkbeeldige wandeling door de natuur
De Finse ziel en de magie van bossen zijn met elkaar verbonden. De kleur groen heeft een bewezen kalmerend effect op lichaam en geest: het geruis van bladeren en het ruisen van bomen klinken als een componist die muziek maakt. Heel veel Finnen hebben een buitenhuis in de bossen, waar ze zich juist niet alleen en eenzaam, maar vredig en beschermd voelen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat al na 15 minuten wandelen in het bos je polsslag omlaag gaat en je je relaxter voelt. Dit is een heerlijke simpele manier om je stressniveau te verlagen. Dus neem even plaats op je bank of stoel, sluit je ogen en ga op een denkbeeldige wandeling door een Fins bos. Zoek er op Spotify relaxte geluiden van Fins Lapland bij en ontspan!
vrouw in Finse natuur
Bak een Fins kaneelbroodje
Het Finse woord Korvapuusti betekent zoiets als ‘een draai om je oren’, maar in Finland is het de naam van een heel populair zoet kaneelbroodje. Net als Nederlanders en Belgen, zijn ook Finnen verslaafd aan koffie daar past een kaneelbroodje perfect bij: zo goed dat de Finse taal er zelfs een woord voor heeft: ‘pullakahvit’ wat letterlijk ‘broodje koffie’ betekent. Men maakt het thuis, bestelt het in een coffeeshop of deelt het op werk met collega’s. Voor veel Finnen is het nuttigen van dit kaneelbroodje een van de hoogtepunten van de dag en ze maken zich niet zo druk over de calorieën; prima comfort food dus. Hier vind je een heerlijk recept om jouw smaakpapillen in deze lastige tijden even te vertroetelen.
Fins kaneelbroodje
Bezoek een museum online
De kunst- en cultuurscene in Finland is omvangrijk: er zijn meer dan 55 musea en talrijke galerieën. De sterke band van Finnen met natuur vindt zijn weerslag in hun cultuur. Finnen gebruiken kunst om een rusteloze geest te kalmeren en hun gedachten te verplaatsen naar stressvrije plekken. Log thuis eens in op de website van een Fins museum om te ervaren hoe kunst een hulpmiddel kan zijn tot geluk. Kijk eens bijvoorbeeld naar de site of de Instagrampagina van het beeldend museum Amos Rex in Helsinki dat onlangs nog het prestigieuze Leading Culture Destination Award won in de categorie New Cultural Destination of The Year Europe. Of bezoek online het Rovaniemi Art Museum met het accent op hedendaagse Finse kunst. Ook het Arktikum museum in Rovaniemi is een online bezoekje waard. Het Ateneum Kunstmuseum in Helsinki is een toonaangevend museum in Finland met ruim 20.000 schilderijen, sculpturen en tekeningen waaronder meer meer dan 450 werken van de Finse kunstenaar Akseli Gallen-Kallela. Nog meer inspiratie over Finse kunst vind je bij Visit Taiko, ‘s werelds grootste online galerie en marktplaats voor uniek Finse kunst.

Amos Rex museum Helsinki
Het Amos Rex Museum in Helsinki


Nog meer leuke inspiratie vind je op https://www.visitfinland.com/.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *