Eatwith: de ultieme lokale smaakbeleving

Stel je voor: je bent in een vreemde stad, gaat bij een onbekende thuis eten en doet dat samen met andere mensen die je nog nooit eerder ontmoet hebt. Klinkt ongemakkelijk? Het is precies wat je via de app/website van Eatwith kunt doen. En uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het geweldig is.

Met Eatwith eet je bij locals thuis. Het geeft je de kans om echt lokale gerechten te proeven en tevens iets te weten te komen over het dagelijkse leven in de stad van je bezoek.
De gastheer of -vrouw zal je hoogstwaarschijnlijk graag voorzien van leuke tips en staat er in ieder geval voor open om je te leren kennen en van alles over de plaats of het land te vertellen. Bovendien eet je vaak met gasten van andere nationaliteiten aan tafel, die ongetwijfeld ook mooie verhalen hebben.

Uitgebreide informatie 
Tijdens mijn laatste citytrip naar Rome heb ik voor het eerst gegeten via Eatwith. De keuze viel op een diner bij Debora Tomeucci, een, volgens de achtergrondinformatie, voormalig reclame ontwerpster, met een passie voor koken. Ze heeft professionele kookcursussen gevolgd en besloot toen haar hart te volgen en Cuochincasa op te richten. Ze verzorgt kookworkshops op maat, catering en dus ook etentjes bij haar thuis, voor vier tot twaalf personen. In haar keuken laat ze graag alle Italiaanse smaken terug komen, dus je kunt gerechten uit onder andere Toscane, Rome, Sicilië en Genua of een mix hiervan verwachten.

Debora in haar keuken Debora in haar keuken

Naast deze informatie kun je ook een voorbeeldmenu bekijken, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten. Het uiteindelijke menu zal waarschijnlijk anders zijn, omdat dit natuurlijk afhankelijk is van het seizoen en waar de host zin in heeft om te koken. Wij konden in ieder geval rekenen op een viergangendiner, waarbij wijn en water bij de prijs van €69,- p.p. inbegrepen was.

Gemengd gezelschap
Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door zoon Riccardo en maakten we ook kennis met de andere gasten. Het gezelschap bestond uit een echtpaar uit Atlanta en twee mannen met hun dochters uit New York City. Zes Amerikanen dus, die allemaal op rondreis waren door Europa. Terwijl Debora druk in de open keuken bezig was, voorzag Riccardo ons van een drankje en een heerlijke amuse van bruschetta met olijvenspread. Alle gasten hielden van reizen en daar werden volop ervaringen over uitgewisseld. Geen gebrek aan gespreksstof dus! Bovendien was het ook erg leuk om typische gerechten en gewoontes uit elkaars land of streek te bespreken.

Debora en zoon Riccardo Debora en zoon Riccardo

Het menu
Het diner begon met een salade Caprese, een typisch voorgerecht uit de Napolitaanse keuken. Naast de buffelmozzarella en basilicum, gebruikte Debora San Marzano tomaten, die stevig vruchtvlees, een dieprode kleur en een langwerpige vorm hebben. Wat een verschil met de waterige tomaat die we hier vaak eten!

Terwijl wij genoten van de Caprese was Debora druk bezig in de open keuken aan het volgende gerecht. De tweede gang bestond uit verse ravioli, gevuld met Pecorino (brokkelige schapenkaas uit Sardinië) en peper, geserveerd met een sausje van peer, boter en zwart zout. Een zeer bijzondere en verrukkelijke combinatie!

De derde gang van vanavond was tortino di pesce spada, oftwel zwaardvisterrine met aubergine, courgette en paprika. Ondertussen praatten we met Riccardo over zijn dagelijkse bezigheden en toekomstplannen en gaf hij iedereen enkele tips op maat om nog te doen in Rome. Debora gaf me tevens haar telefoonnummer voor als we de komende dagen nog ergens haar hulp bij nodig zouden hebben.

Hoewel ik geen toetjesmens ben, verraste Debora me met een heerlijk dessert van Crema limone met pruim en cashewnoten. Een heerlijk lichte, verfrissende limoencrème om de avond af te sluiten.

Een overzicht van het menu. Vlnr: Debora aan het koken, ravioli, zwaardvisterrine en crema limone Vlnr: Debora aan het koken, ravioli, zwaardvisterrine en crema limone

Naast een avond met heerlijke Italiaanse gerechten, heb ik vooral genoten van de hartelijkheid en openheid van Debora en Riccardo. En wat was het leuk om dit met mensen van een andere nationaliteit te delen en hun verhalen te horen.

Probeer het ook!
Eatwith biedt inmiddels hosts in meer dan 130 landen (voornamelijk in de grote steden), dus grote kans dat jouw volgende bestemming er ook bij zit. Er is keuze uit lunches, diners, kookworkshops, culinaire wandelingen en nog veel meer. Ik kan je alleen maar aanraden het ook eens te proberen! En als je nu een boeking maakt (vanaf €90,-) krijg je ook nog eens €10,- korting met de volgende code: 00D20A12. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *