Dutchies abroad: Niekie Coppens – Koh Tao

De 20-jarige Niekie was in 2016 aan het backpacken toen ze besloot om haar duikbrevet te halen op het Thaise eilandje Koh Tao. Nu, 11 maanden later, is ze daar nog steeds, mag zichzelf inmiddels duikinstructeur noemen en geeft duikles aan, voornamelijk Nederlandse, toeristen.

Eigenlijk had Niekie alles goed voor elkaar in Nederland: ze werd opgeleid tot assistent manager bij Albert Heijn, zou een nieuwe studie beginnen en had plannen om samen te gaan wonen met haar vriend. Het liep allemaal anders toen ze haar eerste duiklessen nam bij Impian Divers en haar hart verloor aan het duiken én Koh Tao. Ze zegde haar baan op, verbrak de relatie en begon aan een nieuw hoofdstuk van haar leven.

Duiken maakt alles goed
Niekie: “Alles klopt hier: ik heb echt mijn passie gevonden in het duiken, met mijn collega’s is het erg gezellig en ik heb leuke vrienden gevonden. Het duiken geeft me zoveel ontspanning en een gevoel van vrijheid. Maar het mooiste vind ik de manier waarop de mensen hier leven: iedereen groet elkaar, glimlacht en de mensen leven van dag tot dag.”

Natuurlijk zijn er ook wel eens mindere dagen. Kort geleden werd Niekie ziek en moest zelfs een nacht opgenomen worden. “Op dat moment wilde ik echt naar huis. Ziek zijn is al vervelend, maar helemaal als je ver weg bent van iedereen. Ik kon alleen maar op bed liggen en series kijken. Maar toen ik uiteindelijk mijn eerste duik weer maakte, was alles weer goed”. Over het algemeen mist ze niet veel aan Nederland. Behalve de Pindakaas van het AH huismerk. En haar hondje Zoë. Natuurlijk mist ze haar vrienden en familie ook, maar misschien is het ook meer het idee daaraan. “We vieren al 20 jaar kerstavond bij mijn opa. Niet dat die kerstavond nou zo bijzonder is, maar het doorbreken van iets wat zo’n traditie is, was wel even wennen”.

Wereldreiziger
Voordat ze in Thailand terecht kwam had Niekie al heel wat van de wereld gezien. Ze was onder andere in India, Sri Lanka, Amerika, Maleisië en Hawaï geweest. Hoewel ze in Thailand is blijven hangen, is dit niet haar favoriete bestemming. “Dat is Sri Lanka. Dat heeft zo’n mooie natuur en is nog niet zo toeristisch. Thailand vind ik wat dat betreft nog te Westers. Dat maakt de overgang om hier te gaan wonen ook wel een stuk gemakkelijker”. Toch vraagt ook Koh Tao soms wat aanpassingsvermogen: “Ik had best een luxe leven in Nederland, was echt een divaatje en soms mis ik het wel om even naar Amsterdam te rijden en goed te gaan shoppen. Of decadent tapas te gaan eten en wijn te drinken”.

De toekomst
Hoe het verder gaat, weet Niekie nog niet. “Ik ben van plan om hier nog wel een tijdje te blijven. Tussendoor wil ik dan wel nog andere stukjes van Azië ontdekken. De Filipijnen staan hoog op mijn verlanglijstje. Daar wil ik met haaien gaan duiken. En ik zou wel goed willen leren surfen in Indonesië. Buiten Azië staan ook Zuid-Amerika en Afrika op mijn verlanglijstje.” En dan? Niekie: “Ik geloof niet zo erg in plannen, maar vermoed dat ik uiteindelijk toch gewoon huisje, boompje, beestje wil. In Nederland. Maar voor het zo ver is, kunnen we best weer twintig jaar verder zijn”.

Foto’s: Niekie Coppens

3 thoughts on “Dutchies abroad: Niekie Coppens – Koh Tao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *