Dutchies abroad: Natasja Melis – Barcelona

Voor Natasja is Barcelona al jarenlang haar thuis. De van oorsprong Tilburgse ging er 13 jaar geleden naar toe voor een taalcursus van vier weken, maar verloor haar hart aan de stad en bleef er wonen.

Hier wil ik wonen!
In 2005 overleed de vader van Natasja en had ze sterk de behoefte om even weg te gaan en alles los te laten. Een cursus Spaans in Barcelona leek haar een goed idee om voor de nodige afleiding te zorgen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar na twee weken besefte ze al dat dit de stad was waar ze wilde wonen. Natasja: “Ik genoot van het slenteren door de straatjes, het lezen van een boek op een bankje in de zon, de gezellige cafeetjes en restaurants en natuurlijk van het strand midden in de stad.” Ondanks een prima leven in Nederland (compleet met koophuis en huisdieren) besloot ze dan maar ‘gewoon’ te blijven. Haar huis werd onderverhuurd en oppas voor de dieren werd geregeld.

Carrière in de horeca
Na een aantal maanden raakte het spaargeld toch echt op, dus liep ze op goed geluk een uitzendbureau binnen. In Nederland had Natasja altijd in de horeca gewerkt en ook nu vond ze snel een baan in deze branche. Ze mocht als medewerker ontbijtdienst aan de slag in een plaatselijk hotel. Natasja werkte hard en klom uiteindelijk op tot Food & Beverage manager in een ander hotel. Hier leerde ze ook haar huidige man Jordi kennen die de chef kok was. Twee jaar geleden deed de kans zich voor om een café over te nemen. Natasja en Jordi besloten de sprong te wagen en zijn inmiddels de trotse eigenaars van ‘Ad Fundum’. De naam is, behalve een verwijzing naar het bekende achteroverslaan van een drankje, een eerbetoon aan haar overleden vader Ad.

Jordi en Natasja
Jordi en Natasja

Bruin café
Ad Fundum is gelegen in de wijk Sants en is een soort bruin café met Nederlandse, Engelse en Ierse invloeden. Aangezien de meeste toeristen zich toch ophouden in het centrum bestaat hun klantenkring voornamelijk uit Catalanen. Bezoekers kunnen er terecht voor een breed scala aan bieren, lekkere wijnen en zelfgemaakte gerechten. Natasja: “Het is hard werken, maar dat was het in de hotellerie ook. Bovendien hoef ik nu niet meer in een stijf uniform en kan ik veel informeler met de gasten omgaan. Heel fijn!”

 

Snelkookrijst, risottorijst, zilvervliesrijst…
Na 13 jaar, een huwelijk met een Spaanse man (en inmiddels 2 kinderen) en een eigen kroeg, kun je gerust stellen dat Natasja helemaal ingeburgerd is. Bovendien woont haar moeder sinds twee jaar ook in Barcelona. Zijn er dan nog dingen die ze mist uit Nederland? “Carnaval! Dat mis ik”, zegt Natasja. “En de enorme keuze in de Nederlandse supermarkten. Hier heb je bijvoorbeeld wel heel veel verschillende merken rijst, maar het is allemaal dezelfde rijst. In Nederland kun je uit zoveel verschillende soorten kiezen.” Wat ze helemaal niet mist aan Nederland? Het weer!

Natasja met haar gezin
Natasja met haar gezin

Buiten leven
Wat Natasja vooral aanspreekt is de manier van leven in Barcelona. “Dankzij het klimaat speelt het leven zich veel buiten af. Er zijn omaatjes van 70 die elke dag op een bankje afspreken om samen een kop koffie te drinken. Dat is toch prachtig? In Nederland heb je zoveel ouderen die binnen weg zitten te kwijnen en hier gaat iedereen gewoon naar buiten”. Daarnaast geniet ze nog steeds van alles wat de stad te bieden heeft: het strand, de vele culturele mogelijkheden en de restaurants.

Barcelona, Nederland of…?
Het klinkt alsof Natasja niet van plan is ooit nog weg te gaan uit deze stad. Toch houdt ze wat dat betreft een kleine slag om de arm. Sinds vorig jaar is er nogal wat politieke onrust in Barcelona (in verband met de wens van veel Catalanen om zich af te scheiden van Spanje). Natasja: “Op zich merken wij hier niet zoveel van, afgezien van wat opstootjes tussen voor- en tegenstanders. Mocht het echter veel slechter en gevaarlijker worden, dan zullen we iets ander gaan bedenken. Terug gaan naar Nederland is dan een optie, al zou verhuizen naar Australië ook een mogelijkheid zijn. Er is echter één voorwaarde: mijn moeder moet mee!”

2 thoughts on “Dutchies abroad: Natasja Melis – Barcelona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *