Kookles in Pai

Ik houd van koken. Misschien wel net zoveel als van eten. Tijdens mijn 4,5 week durende reis door Thailand miste ik dat dan ook best eens. Gelukkig worden er door het hele land kookcursussen aangeboden. De vraag was dan ook niet zo zeer óf ik zo’n les zou volgen, maar vooral waar ik dat zou doen. Uiteindelijk koos ik in het hoge Noorden voor kookschool ‘Savoei, a taste of Pai’ met een vijf uur durend programma.

Tijdens deze workshop is een bezoek aan de markt inbegrepen en maak je vervolgens vier gerechten. De kosten bedragen 750 Baht (ca. €22,-).

Markt in Pai

Zoals gezegd begint de middag met een bezoekje aan de lokale markt. Iedereen stapt in de pick up truck en zo word je naar een authentieke markt vervoerd. Eenmaal aangekomen krijg je uitleg over de ingrediënten en Thaise producten, zoals de groene papaya, long beans en Thaise aubergine. Ook mag er hier en daar nog wat geproefd worden.

Wok, gasbrander, ingredienten om te koken

Daarna is het tijd om aan de slag te gaan. Vooraf kies je de gerechten die je gaat maken, in mijn geval: papaya salade, groene curry, pittige garnalensoep, en gewokte kip met gember. De ingrediënten liggen al klaar bij je eigen kookstation. Dit is koken de easy way. Stap voor stap wordt besproken welk product je nu moet pakken en wat je ermee moet doen. Tussendoor is er tijd om gezellig wat te drinken en indien nodig krijg je wat extra begeleiding van de Thaise kookjuf.

Ingredienten groene curry
Links de ingrediënten voor de groene curry pasta en rechts ben ik in actie

Nadat iedereen zijn gerechtjes heeft gemaakt, komt het leukste deel van de dag: het opeten. Gezellig samen aan een tafel smullen van je zelfbereide maaltijd. In mijn groep zaten verder mensen uit Amerika en Nieuw-Zeeland, dus het is ook nog eens heel leuk om iets van elkaars leven te weten te komen. Daarnaast worden de uiteraard de nodige backpackershacks en -tips uitgewisseld. Hoewel mijn reis naar Thailand eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten was, hoort deze kookworkshop ook zeker in het lijstje van favorieten.

Groep cursisten en papajasalade
Links de groep cursisten en rechts mijn zelfbereide papajasalade

Recept
Benieuwd naar de Thaise smaken? Hieronder vind je het recept voor Thaise groene papajasalade (let op: pittig!!), in het Thais heet dit gerecht Som tam Thai.

Ingrediënten voor 1 persoon
2 kopjes groene papaja (verkrijgbaar bij de toko) in julienne reepjes
¼ kopje wortel in julienne reepjes
5-7 kleine groene chilipepers
½ kopje sperzieboontjes
1 tomaat in partjes
4-5 teentjes knoflook
½ eetlepel geroosterde pinda’s
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel tamarinde
1 theelepel palmsuiker

Bereidingswijze
Doe de knoflook en pepers in een vijzel en stamp ze fijn. Blancheer de sperzieboontjes. Voeg de boontjes, tomaat, palmsuiker, tamarinde, vissaus toe aan de vijzel en meng alles door elkaar. Doe de de ingrediënten uit de vijzel in een kom en meng met de papajaslierten en wortel. Doe het geheel op een bord en serveer met de geroosterde pinda’s. Eet smakelijk!

Groene papaja, chilipepers en knoflook
Groene papaja, chilipepers en knoflook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *