Een augurk in je kerstboom

Sinds een aantal jaren hangen wij niet alleen meer ronde kerstballen in onze boom, maar zijn we steeds op zoek naar mooie hangers in allerlei vormen. We hebben inmiddels onder andere een hamburger, een fles Glühwein, sushi en een avocado. En sinds kort ook een augurk. Een augurk?? Jazeker. Ik vertel je het verhaal achter deze kerstboomversiering.

Weihnachtsgurke

Je vindt de mandjes met augurkenkerstballen op elke Duitse kerstmarkt. Dat is niet voor niets, want van oorsprong is de ‘Weihnachtsgurke’ een Duitse traditie. De Duitse kerstboom werd vroeger pas op kerstavond opgetuigd. Als laatste versiering hingen de (groot)ouders een augurk in de kerstboom. Deze werd goed verstopt tussen de takken van de boom en door de groene kleur valt het nauwelijks op. Als alles klaar was, werden de kinderen binnen geroepen voor de ‘Bescherung’, ofwel het uitpakken van de cadeautjes. Het kind dat de augurk als eerste vond, kreeg een extra cadeautje en was bovendien gezegd met een jaar lang geluk.

augurk in de kerstboom

De augurken zijn er in allerlei vormen en maten, zo zijn er wat grotere voor de kleine kinderen en kleintjes voor de oudere kinderen. Hang jij volgend jaar ook een augurk in je kerstboom?

One thought on “Een augurk in je kerstboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *